Germ de Jong

Parijse straatscene (1927) • Olieverf op paneel • 36.5 x 44.5 cm • Gesigneerd en gedateerd ‘Germ de Jong 1927’ (rechtsonder)

Herkomst: Particuliere collectie

Conditie: Schoongemaakt door Restauratieatelier Haarlem in 2020

Dit schilderij was te koop • Verkocht

Gerben “Germ” de Jong (1886-1967) was een Nederlandse kunstschilder, tekenaar, lithograaf, etser en aquarellist. Hij behoorde tot de Bergense School en is vooral bekend om zijn stadsgezichten en latere bloemstillevens. Opleidingen kreeg De Jong op de Quellinusschool te Amsterdam, de Akademie voor Beeldende Kunst te Rotterdam en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam.

De Jong verhuisde in 1926 met zijn vrouw en kinderen naar Brunoy, een kleine plaats buiten Parijs. Hij hield van de Parijse hectiek, de vele mogelijkheden om te exposeren en tentoonstellingen te bezoeken. De Nederlander mengde zich daar in het gezelschap van zijn vele jeugdvrienden, onder wie zijn collega schilder Dirk Filarski. De Jong zou zich uiteindelijk vestigen op boulevard Araga in het centrum van de stad. Hij werkte graag in het hart van Parijs met zijn grote boulevards, luidruchtige verkeer en schreeuwende reclameborden. Daar schilderde hij de taferelen ter plekke op van tevoren geprepareerde paneeltjes. Woon en werkplaatsen waren verder Amsterdam, Rotterdam, Duitsland, Schoorl, Bergen, Blaricum en Overveen. Ook kwam De Jong ’s zomers vaak op Ameland en maakte hij reizen door Frankrijk, Italië, Spanje en Marokko.

In 1937 ontving de Jong een zilveren medaille van de stad Parijs en in 1949 de ‘Arti-medaille’. Hij was erelid van Arti et Amicitiae te Amsterdam. Het Stedelijk Museum Amsterdam organiseerde in 1956 een overzichtstentoonstelling, Museum Princessehof Leeuwarden een eretentoonstelling in 1959, het Teylers Museum Haarlem bracht zijn werk in 1986 en Museum Kranenburgh Bergen in 1999.