Theresia van der Pant

Joodse man (1966) • Krijt op papier • 28 x 25 cm • Gesigneerd en gedateerd ‘Th R van der Pant Israël ’66’ (rechtsonder)

Prijs: € 450

  Tekening te koop • Start contact

  Naam

  E-mailadres

  Theresia Reiniera van der Pant (1924-2013) was een vooraanstaand Nederlands beeldhouwster. Van der Pant kan worden gerekend tot de tweede generatie van de ‘Groep van de figuratieve abstractie’. Dierenfiguren zijn voornamelijk het onderwerp van haar werk geweest.

  Van der Pants opleiding begon in 1945 aan de Rijksnormaalschool voor Teekenleraren. Tussen 1946 tot 1950 studeerde zij bij Jan Bronner en Piet Esser aan de Amsterdamse Rijksakademie van beeldende kunsten. Na de academie vervolgde zij haar opleiding bij Oscar Jespers in Brussel. In 1953 won Van der Pant de tweede prijs van de Prix de Rome voor beeldhouwkunst en in 1955 nam zij deel aan de Sommerakademie bij Giacomo Manzù in Salzburg. Later werd zij zelf docente aan de Rijksakademie.

  In de publieke ruimte zijn veel beelden van Van der Pant te vinden. Bekende werken zijn Wilhelmina te paard op het Rokin in Amsterdam en Opwaartse vlucht op de Maliebaan in Utrecht. Onder meer het Stedelijk Museum Amsterdam, het Frans Hals Museum Haarlem en Museum Henriëtte Polak Zutphen hebben werk van haar in collectie.