Prototype pag 60/5-1973 (1973) • Acrylverf op paneel • 30 x 30 cm • Gesigneerd ‘Bonies ’73’ (verso)
Herkomst: Galerie Ramakers, Den Haag • Particuliere collectie
In 1974 maakte Bonies van dit prototype een doek van 140 x 140 cm. Het maakte deel uit van de tentoonstelling ‘Bob Bonies’ (1981) in het Van Abbemuseum, Eindhoven. Tevens gepubliceerd in R. Fuchs, J. Bolten-Rempt, ‘Bonies’, The Hague 2021, p. 180
Bob Bonies (1937) geldt als een belangrijke vertegenwoordiger van de geometrisch-abstracte kunst in Nederland en is een erfgenaam van de De Stijl-beweging. Zijn werk is geworteld in een voortdurende zoektocht naar beperking en reductie, zonder aan beeldende spanning in te boeten.
In zijn schilderijen gebruikt hij kleur om richting en structuur te geven aan de ruimte—verticaal, horizontaal en diagonaal. Bonies werkt voornamelijk met vierkanten en rechthoeken in uitsluitend primaire kleuren, aangevuld met groen en wit. Daarmee creëert hij een wisselwerking tussen het platte vlak van het schilderij en de fysieke ruimte waarin het zich bevindt.
Bonies volgde een opleiding beeldhouwen aan de Vrije Academie en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, en studeerde interieurvormgeving en design aan de Konstfackskolan in Stockholm. In 1966 kreeg hij zijn eerste solotentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam en nam hij deel aan de internationale tentoonstelling Forms of Colors, samen met o.a. Donald Judd, Ellsworth Kelly en Frank Stella.
Van de Bond voor Beeldende Kunst Arbeiders (BBKA) was Bonies medeoprichter en hij diende als directeur van de Vrije Academie in Den Haag van 1988 tot 2001. Zijn werk is vertegenwoordigd in talrijke museale en particuliere collecties, waaronder het Stedelijk Museum en het Kunstmuseum Den Haag.