Jan van Heel

Monument voor een clown (1969) • Olieverf op doek • 100 x 90 cm • Gesigneerd en gedateerd ‘Janvheel 69’ (middenonder)

Herkomst: Kunsthandel Knoester Den Haag • Particuliere collectie

  Schilderij te koop • Ontvang de prijs

  Naam

  E-mailadres

  Johannes Jacobus “Jan” van Heel (1898-1990) was een Nederlands schilder die de avondopleiding van de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen volgde. Vervolgens, in 1926, verhuisde hij naar Den Haag, waar hij een aanstelling kreeg als tekenleraar.

  Van Heel was lid van Pulchri Studio en in 1928 een van de oprichters van De Werkers met onder anderen Rein Drayer, Albert Termote en Piet Bulthuis. In 1936 was hij medeoprichter van de kunstenaarsgroep De Groep.

  Na de Tweede Wereldoorlog woonde en werkte Van Heel tot 1946 in het atelier van Wim Sinemus in Parijs. Terug in Nederland kreeg hij een aanstelling tot docent aan het Haagse Johan de Witt Lyceum, waar hij tot 1968 zou blijven. Ook was hij jarenlang docent aan de Vrije Academie.

  In 1951 stichtte hij met de Haagse kunstenaars Herman Berserik, Co Westerik, Willem Hussem en Jaap Nanninga de groep Verve en in 1960 de groep Fugare. Van Heel wordt zelf vooral gerekend tot de Nieuwe Haagse School en het was zijn verbeelding van de clown waarmee hij de meeste bekendheid kreeg.

  Van Heel was actief in besturen, commissies en jury’s. Zo was hij lid van de selectiecommissies voor de Nederlandse inzending van de Biënnale van Venetië en de Biënnale van Parijs.

  Hij won diverse prijzen waaronder de Jacob Maris oeuvreprijs en kreeg overzichtstentoonstellingen in het Booijmans van Beuningen en het Gemeente Museum Den Haag, waar zijn werk ook in collectie is. Dat geldt tevens voor het Stedelijk Museum Amsterdam, het Van Abbemuseum en het Centraal Museum Utrecht. Van Heel werd benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau.