Jan Roëde

Rebuswagen (1964) • Olieverf op doek • 46 x 61 cm • Gesigneerd en gedateerd ‘Roëde 64’ (middenonder)

Herkomst: Particuliere collectie

  Schilderij te koop • Ontvang de prijs

  Naam

  E-mailadres

  Jan Roëde (1914-2007) was een Nederlands kunstenaar die actief was als schrijver, dichter, schilder, glaskunstenaar, illustrator, tekenaar en kostuumontwerper.

  Roëde verdiepte zich vanaf de jaren veertig in schilderkunst en literatuur en maakte daarbij kennis met het Zenboeddhisme. Dat zou hem zijn leven lang inspireren om met concentratie te werken aan zaken van wezenlijke betekenis.

  Na de oorlog had Roëde tentoonstellingen in Den Haag en Amsterdam die niet onopgemerkt bleven. In 1946-1948 verbleef hij afwisselend in Zweden en Frankrijk, waar hij succes had met solotentoonstellingen. Vooral Parijs zou Roëde vormen doordat hij daar onder meer in aanraking kwam het surrealisme en het kleurgebruik van de schilder Maurice Estève.

  Hoewel de verwantschap met Cobra er was, besloot Roëde zich aan het einde van de jaren vijftig niet bij de beweging aan te sluiten. Dat was hem te ruw. Roëde wilde zich vrij ontwikkelen; kleurrijk, lichtvoetig, poëtisch, wars van ernst en zwaarte. Hij schilderde eenvoudige mens- en dierfiguren in niet-naturalistische kleurcomposities.

  In 1968 wijdde het Haags Gemeentemuseum een overzichtstentoonstelling aan Roëde. Andere belangrijke tentoonstellingen waren er in 1984 (De doorbraak van de moderne kunst in Nederland in de jaren 1945-1951), 1988 (Haags Gemeente Museum) en 1999 (Cobramuseum Amstelveen).