Henri-Victor Wolvens

Restaurant in Nogent (1948) • Olieverf op doek • 38 x 55 cm • Gesigneerd en gedateerd ‘HV Wolvens’ (linksonder) ‘Nogent 1948’ (rechtsonder)

Herkomst: De Vuyst Lokeren, 2014, lot 292 • Particuliere collectie

  Schilderij te koop • Ontvang de prijs

  Naam

  E-mailadres

  Henri-Victor Wolvens (1896-1977) was een Vlaams kunstschilder die zijn opleidingen volgde aan de stedelijke academies in Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node en Sint-Gillis.

  Nadat Wolvens in 1930 trouwde, vestigde hij zich in Brugge waar het licht en de zee hem inspireerde. Aan de kust schilderde hij marines, havens, stranden en wandeldijken. Verder werd hij geïnspireerd door stations, treinen, stille buurten en wandelaars. Tot slot behoorden interieurs tot zijn thema’s. Wolvens schilderde kleurrijk, met vele op elkaar gelegde verflagen, waarbij hij vooral aandacht schonk aan lichtinval en sfeer.

  Ook al was hij zelf wars van ‘scholen’ werd hij door de critici ondergebracht bij de zogenaamde ‘Animisten’. Dat was een Vlaamse groep los van elkaar werkende kunstenaars die reageerden op het expressionisme en daar het introspectieve boven verkozen, met aandacht voor het menselijke gevoel. In 1993 wijdde het Museum voor Moderne Kunst in Oostende een overzichtstentoonstelling aan het werk van Wolvens.