Jean-Jacques Gailliard

Gezicht op het Meer van Lugano / Sur le Lac de Lugano (1948) • Olieverf op paneel • 68.5 x 40.5 cm • Gesigneerd ‘Jean Jacques Gailliard’ (rechtsonder) • Originele lijst

Herkomst: Sotheby’s Amsterdam, 29 sept. 2003, lot 338 • Particuliere collectie

  Schilderij te koop • Ontvang de prijs

  Naam

  E-mailadres

  Jean-Jacques Gailliard (1890-1976) volgde zijn opleiding aan de Academie des Beaux-Arts in Brussel. De Belgische schilder was de zoon van de bekende impressionist Franz Gailliard (1861-1932) die hem al vroeg tekenlessen gaf en van kinds af aan introduceerde in artistieke milieus. Samen reisden ze veel door Europa.

  Van 1920 tot 1924 verbleef Gailliard in Parijs en had er contacten met talrijke kunstenaars en schrijvers. Onder hen waren modern danseres Isidora Duncan, kunstenaar Pablo Picasso, dichter Jean Cocteau en componist Eric Satie. Hij nam vanaf 1922 deel aan het Salon des Indépendants in Parijs.

  Tijdens het interbellum werd het werk van Gailliard abstract. Het evolueerde naar een abstract-geometrische vormgeving, met kleurvlekken en speels gebruik van de materie. Zo werd Gailliard een van de eerste Belgische abstracte schilders en een sleutelfiguur in het Belgische modernisme voor 1940.

  Rond 1928 keerde Gailliard definitief terug naar een figuratieve schilderkunst, die hij zelf “surimpressionisme” noemde. Daarmee verwees hij naar de realiteit achter de zichtbare werkelijkheid dat zich kenmerkt door de dualiteit tussen abstractie en figuratie. Gailliard ontwikkelde een geheel eigen stijl die verwant is aan het Belgische surrealisme.