André van der Vossen

Le soir (c. 1947-1950) • Collage op papier • 34 x 32 cm • Gesigneerd ‘Le soir’ (linksonder) en ‘André van der Vossen’ (rechtsonder)

Herkomst: Erven André van der Vossen

Prijs: €1.400

  Collage te koop • Start contact

  Naam

  E-mailadres

  André van der Vossen (1893-1963) werkte na een opleiding tot vormgever aan de Haarlemse School voor Bouwkunde, Versierende Kunsten en Kunstambachten lang voor de bekende Johan Enschedé Drukkerij. Later werkte hij als esthetisch adviseur voor de PTT, waarvoor hij ook postzegelontwerpen maakte.

  Van der Vossen behoort tot de kunstenaars die vlak na de Tweede Wereldoorlog uit overtuiging met de figuratie braken en voor abstractie kozen. Uit een bijgehouden dagboek blijkt dat hij na 1945 de ontwikkelingen op het gebied van de moderne kunst nauwlettend volgde. Hij raakte bijzonder onder de indruk van de tentoonstellingen die in 1947 en 1948 over Kandinsky en Klee door het Stedelijk Museum Amsterdam werden georganiseerd.

  Zijn abstracte oeuvre – gemaakt tussen 1947 en 1957 – varieert van strak geometrisch tot abstract-expressionistisch. Hoewel Van der Vossen zeer bescheiden was ten aanzien van zijn werk, was hij betrokken bij verschillende belangrijke artistieke evenementen en bewegingen in de jaren vijftig. Daaronder Vrij Beelden, de mede-oprichting van Creatie, de Salon des Réalités Nouvelles in Parijs in de jaren ’50 en Liga Nieuwe Beelden.