Kees Verwey

Bouquet (1976) • Aquarel op papier • 71 x 53 cm • Gesigneerd en gedateerd ‘Kees Verwey’ (linksonder), ’76’ (rechtsonder)

Herkomst: Kunsthandel M.L. de Boer, Amsterdam, inventaris nr. 12373, geëxposeerd Maart 1977 – April 1977, no. 8, als: Bouquet • Particuliere collectie Blaricum

  Aquarel te koop • Ontvang de prijs

  Naam

  E-mailadres

  Kees Verwey (1900-1995) was een bekende Nederlandse kunstschilder en aquarellist. De Haarlemmer was neef van zowel dichter en letterkundige Albert Verwey als architect Hendrik Petrus Berlage. Zelf was hij oom van hoogleraar, senator en cabaretière Jacqueline de Savornin Lohman.

  Verwey studeerde aan de School voor Kunst en Kunstnijverheid in Haarlem en later aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Belangrijke leermeesters waren Henri Boot, Samuel Jessurun de Mesquita en Johannes Jurres. De schilderstijl die Verwey ontwikkelde was impressionistisch en uiteindelijk onmiskenbaar. Favoriete onderwerpen waren bloemstillevens, portretten en atelierstukken. Daarvoor fungeerde zijn eigen chaotische atelier aan het Haarlemse Spaarne doorgaans als decor.

  Eer kreeg Verwey in 1961 met de Rembrandtprijs en in de late jaren zeventig met een tentoonstelling in het Stedelijk Museum te Amsterdam. In 1989 was hij te zien in het Dordrechts Museum en in 1990 in het Gemeentemuseum Den Haag. Werk van zijn hand bevindt zich in vele publieke collecties, waaronder die van het Singer Museum in Laren en het Frans Hals Museum in Haarlem.