Pieter Defesche

Italiaans landschap (1959) • Gouache op papier • 50 x 64 cm • gesigneerd en gedateerd ‘P Defesche ’59’ (linksonder)

Herkomst: Familie die decennia lang zeer goed bevriend was met Pieter en Dollie Defesche

Deze gouache was te koop • Verkocht

Petrus Johannes “Pieter” Defesche (1921-1998) was een Nederlands beeldend kunstenaar, bekend om zijn schilderijen, gouaches en grafiek. Hij maakte vooral landschappen, stillevens en Bijbelse voorstellingen in expressionistische, bijna abstracte stijl.

Defesche behoorde met Ger Lataster, Jef Diederen, Lei Molin, Pierre van Soest, Frans Nols en Harry op de Laak tot de ‘Amsterdamse Limburgers’. Dat was een groep Limburgse kunstenaars die eerst een opleiding volgde aan de Middelbare Kunstnijverheidsschool in Maastricht en later in de oorlogsjaren gezamenlijk aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam studeerde. In Amsterdam werd Defesche sterk beïnvloed door zijn leermeester Heinrich Campendonk.

In 1947 kreeg Defesche de Koninklijke Subsidie voor de Schilderkunst toegekend, in 1949 ontving hij de Prix de Rome en in 1964 de Europaprijs voor Schilderkunst van de Stad Oostende. Weduwe Dollie Defesche-Bakker schonk in 2006 alle door haar man nagelaten kunstwerken aan het Museum van Bommel van Dam in Venlo. Ook het Centraal Museum Utrecht en het Bonnefanten Museum Maastricht hebben werken van Defesche in collectie.