Willy Boers

Compositie in paars (1956) • Gouache op papier • 49.5 x 34 cm • Gesigneerd en gedateerd ‘Willy Boers 56’ (rechtsonder), ‘Willy Boers 1956’ ‘No 56-006’ (verso)

Herkomst: Particuliere collectie

  Gouache te koop • Ontvang de prijs

  Naam

  E-mailadres

  Willy Herman Friederich Boers (1905-1978) was een belangrijke vernieuwer van de schilderkunst na de Tweede Wereldoorlog. In de jaren dertig werkte Boers nog in realistische stijl, maar na de bevrijding was de figuratie uit zijn werk verdwenen en legde hij zich volledig toe aan de abstracte kunst, met duidelijke invloeden van Wassily Kandinsky.

  Samen met Ger Gerrits was Boers in 1946 oprichter van de groep Vrij Beelden, die verder bestond uit Willem Hussem, Piet Ouborg en Jan Roëde. De groep schilders koos voor experiment en abstractie, waarbij zij vrij voortbouwden op al bestaande stromingen als kubisme, surrealisme en expressionisme. De groep exposeerde regelmatig in het Stedelijk Museum van Amsterdam.

  Boers verbleef vaak in Parijs waar hij het werk van de Franse abstracte schilders leerde kennen. In de Franse hoofdstad nam hij vier maal deel aan de tentoonstellingen van de ‘Salon des Réalités Nouvelles’, waar de abstractie hoogtij vierde.

  In 1950 richtten Boers en Gerrits opnieuw een kunstenaarsgroep op: ‘Creatie’. Deze vereniging was voor de bevordering van Absolute Kunst. Absoluut stond voor abstract. Creatie zou blijven bestaan tot 1954 en had als redactie Willy Boers, Eugène Brands en Anton Rooskens.