Geer van Velde

Compositie (1959) • Gouache op papier • 24 x 30 cm • Gesigneerd “GvV” (rechtsonder)

Herkomst: BorzoGallery Amsterdam 1998 • Particuliere collectie

Deze gouache was te koop • Verkocht

Gerardus ‘Geer’ van Velde (1898-1977) was een Nederlands kunstschilder en aquarellist die in 1925 op zevenentwintig jarige leeftijd naar Parijs vertrok om zich daar als schilder te vestigen. Net als zijn broer Bram maakte hij aanvankelijk kleurige, expressionistische landschappen, figuren en stillevens.

Vanaf 1938 onderging zijn werk een radicale verandering. In dat jaar vestigde hij zich in het Zuid-Franse Cagnes-sur-Mer, waar hij een geheel eigen geometrisch-abstracte beeldtaal ontwikkelde, geconcentreerd rond de uitdrukking van het licht. Waargenomen vormen, evenals het licht en de ruimte daaromheen, zette hij om in een uitgewogen spel van lijnen en overwegend geometrische vlakken in tere, subtiele kleurstellingen.

Met de jaren verdween de figuratie uit zijn werk en richtte de schilder zich steeds meer op het bereiken van evenwicht in de compositie. Met tentoonstellingen in 1946, 1948 en 1952 in de gerenommeerde Galerie Maeght in Parijs werd Van Velde’s naam in de na-oorlogse Parijse kunstwereld gevestigd. In Nederland was het de Amsterdamse kunsthandelaar M.L. de Boer die zijn talent als eerste onderkende en in 1971 een eerste eenmanstentoonstelling aan hem wijdde.